Ασημάκης Γιαλαμάς
Ασημάκης Γιαλαμάς
 • Όνομα:
  Ασημάκης Γιαλαμάς
 • Ιδιότητα:
 • Γεννήθηκε:
  19 Ιανουαρίου 1909
 • Απεβίωσε:
  19 Οκτωβρίου 2004
 • Ταινίες με FF:
  5

Πολυσχιδής συγγραφέας και δημοσιογράφος, ο Ασημάκης Γιαλαμάς έγραψε σάτιρες, χρονογραφήματα, θεατρικά έργα, επιθεωρήσεις, σενάρια, παρωδίες, καυτηριάζοντας πάντα τα κοινωνικοπολιτικά απαράδεκτα, με αποτέλεσμα να κυνηγηθεί αρκετές φορές από την εξουσία. Η ζωή του ήταν μοιρασμένη στις εφημερίδες, στα θέατρα, στα κινηματογραφικά στούντιο και στα τυπογραφεία, και με το έργο του δημιούργησε χαρακτηριστικούς ήρωες που άφησαν εποχή. 

Γεννήθηκε στην Άνω Μέλπεια της Μεσσηνίας και τελείωσε το σχολείο στο Μελιγαλά. Στη συνέχεια, ξεκίνησε να σπουδάζει νομικά στην Αθήνα, αλλά διέκοψε τις σπουδές του για να ασχοληθεί αποκλειστικά με τη δημοσιογραφία. Συνεργάστηκε με πολλές ημερήσιες εφημερίδες (Ημερήσιος Κήρυξ, Ακρόπολις, Εσπερινή, Βραδυνή κ.α.) και εβδομαδιαία περιοδικά. Συμμετείχε στο ΕΑΜ και υπήρξε γραμματέας της Εαμικής ομάδας των δημοσιογράφων. 

Με το θέατρο ασχολήθηκε το 1940, όταν συνεργαζόμενος με τον Γιώργο Οικονομίδη και τον Γιώργο Θίσβιο έγραψαν την επιθεώρηση «Πολεμικές Καντρίλιες» που παίχτηκε στο θίασο της κυρίας Κατερίνας. Από τότε, παράλληλα με τη δημοσιογραφία, άρχισε να γράφει έργα πρόζας και επιθεώρησης είτε μόνος του, είτε μαζί με άλλους, και κυρίως με τον Κώστα Πρετεντέρη, με τον οποίον αποτέλεσαν ένα πολυγραφότατο συγγραφικό δίδυμο. Οι δυο τους έγραψαν περίπου 20 κωμωδίες που οι περισσότερες έγιναν κινηματογραφικές ταινίες. Στη Φίνος Φιλμ γυρίστηκαν 4 ταινίες σε σενάρια τους, που έγιναν επιτυχίες. Επίσης, κέρδισε Βραβείο Σεναρίου μαζί με τον Ντίνο Κατσουρίδη στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 1971, για το σενάριο που έγραψαν μαζί για την πολυβραβευμένη ταινία «Τί Έκανες στον Πόλεμο Θανάση». 

Ο Ασημάκης Γιαλαμάς, έγραψε και κάποια βιβλία όπως: «Ε, Κάτι Κάναμε κι Εμείς», με αναμνήσεις από την γερμανική κατοχή και τον εμφύλιο, τη σειρά διηγημάτων «Οι Διπλανοί μας Άνθρωποι», τη συλλογή «Διηγώντας τα, να Κλαις και να Γελάς», «Εις Μνήμην Ανθρώπων», «Έμμετρα» και άλλα, ενώ πολλά έργα του περιέχονται σε χιουμοριστικές ανθολογίες. 

Υπήρξε μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων (ΕΣΗΕΑ), καθώς και της Εταιρείας Θεατρικών Συγγραφέων. Το 2004 τιμήθηκε από την ΕΣΗΕΑ για το συνολικό του έργο. 

 

"Ο Γιαλαμάς είχε βαθιά καλλιέργεια, υποδομή. Βασιζόταν στην παράδοση της ελληνικής εκπαίδευσης, κουλτούρας και μνήμης και ταυτοχρόνως έδινε στίγματα κοινωνικής κριτικής, σε εποχές δύσκολες, όπου η κοινωνική και πολιτική κριτική σκόνταφτε στη λογοκρισία και στα έντονα πάθη της μετεμφυλιακής εποχής. Μέσα σ' αυτή τη συγκυρία, ο Α. Γιαλαμάς κατόρθωνε να πει το λόγο του, κλείνοντας το μάτι του στο κοινό. Αυτή είναι η μεγάλη τέχνη του υπαινιγμού της εποχής και η εκπαιδευτική λειτουργία του Α. Γιαλαμά μέσα στην κοινωνία μας." - Κώστας Γεωργουσόπουλος, κριτικός Θεάτρου